Game muis kiezen

Hoe kies je een Game muis?

De game muizen van tegenwoordig hebben zoveel functies, en er zijn tal van goede muizen om uit te kiezen. Dit maakt het kiezen van de beste game muis niet makkelijker. Verschillende DPI-instellingen, infrarood- of lasersensoren, verschillende aantallen knoppen die wel of niet programmeerbaar zijn, goedkope muizen of prijzen van over de 100 euro..

Om je op weg te helpen hebben we het een en ander voor je op een rijtje gezet:


Waar moet je op letten

Gevoeligheid (DPI/CPI)
Hoe hoger de DPI (of CPI) waarde, hoe gevoeliger de muis is. Tegenwoordig doet elke muizenfabrikant zijn best om zoveel mogelijk DPI’s in een muis te stoppen. Een hogere gevoeligheid betekent dat je minder hoeft te bewegen om de cursor een bepaalde afstand over je scherm te laten afleggen. Een zeer hoge gevoeligheid (5000 DPI of meer) vereist echter een zeer vaste hand.

Logitech G500 Game Muis

Instelbare gevoeligheid
Met een zeer gevoelige muis is het handig om de gevoeligheid aan te kunnen passen, zonder daarvoor je hand van de muis te halen. Sommige muizen zijn voorzien van knoppen of sneltoetsen om te wisselen tussen verschillende DPI-niveau’s. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om onder het gamen de hoogste gevoeligheid te gebruiken, om na het gamen weer terug te switchen naar een lager DPI-niveau.

Microsoft Sidewinder Game Muis

Programmeerbare knoppen
Sommige muizen zijn voorzien van programmeerbare knoppen. Zo kun je bepaalde handelingen koppelen aan een muisklik. Hiermee bespaar je tijd doordat je niet steeds je toetsenbord hoeft te gebruiken. Op sommige muizen kun je zelfs meerdere acties aan een knop koppelen, dit heet een macro. Zo kun je met 1 klik een hele rij van handelingen uitvoeren. Dit is geweldig voor games, en in het algemeen geldt hoe meer programmeerbare knoppen, hoe beter.

Razer Naga Game Muis

Verlichting
Sommige muizen hebben coole lichteffecten om zich te onderscheiden van andere game muizen. Zo hebben muizen vaak gloeiende verlichting, pulserende verlichting, rode verlichting, groene verlichting en/of blauwe verlichting. Soms kun je aan de verlichting bijvoorbeeld zien in welke DPI-modus je zit, maar meestal is de verlichting puur een kwestie van smaak.

Roccat Kone Game Muis

Aanpasbaar gewicht
Sommige gamers geven de voorkeur aan een lichte muis, anderen hebben liever een wat zwaardere muis. Een muis die aanpasbaar is in gewicht geeft je het beste van twee werelden.

Logitech G5 Game Muis

Claw of palm grip
Hoe je de muis vasthoudt kan een grote invloed hebben op het kiezen van de beste game muis. Als je de muis met je vingertoppen vasthoudt (claw grip), dan moet je gaan voor een kleinere muis. Als je je hand laat rusten op de bovenkant van de muis (palm grip), dan is een grotere muis waarschijnlijk comfortabeler.

Razer Lachesis Game Muis